Nurdles meldpunt - plastic korreltjes in de singels van Breda

March 30, 2023

Milieukundige bezorgd over plastic bolletjes in de Mark:'Dat kan toch niet gezond zijn?'
,,Nederland is vergeven van het plastic in het milieu zoals de nurdles in het riviertje De Mark” Ingenieur milieuhygiëne Joost Barendrecht. Pakweg een jaar geleden vond Ron Bekker de eerste bolletjes in de gemeentelijke vuilvanger in het water bij Belcrum. Ron is, net als Joost, lid van Markkant Breda en schoont twee-wekelijks de vuilvangerop. Samen met Joost trok hij onmiddellijk aan de bel bij de gemeente en het waterschap. Om meer zicht te krijgen op de omvang van de problematiek is er een Nurdels Meldpunt actief, lees hieronder meer daarover.

Deze zogenaamde nurdles worden nog gevonden in de plasticvanger die in De Mark ligt en door Ron Bekker van Natuur en Milieuvereniging Markkant wordt geleegd. Maar vanuit verschillende kanten krijgt de vereniging  berichten dat nurdles tot aan de Belgische grens worden gevonden. En dat is zeer ernstig want als nurdles in de voedselketen terecht komen zijn ze schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. Waar de bolletjes in het oppervlaktewater terecht komen, is nog onduidelijk. Het heeft in ieder geval te maken met verspilling tijdens transport.

Wij openen een Nurdles Meldpunt Breda

Natuur en milieuvereniging Breda wil weten waar in Breda nog meer nurdles worden gevonden en komt daarom met een, Nurdle Meldpunt Breda.

Wil je ons op de hoogte brengen van vervuiling met nurdles of andere microplastics? Stuur ons dan een e-mail:Info@markkantbreda.nl

Zo ga je te werk:

- Loop of fiets langs het water van bijvoorbeeld De Mark en Aa/Weerijs

- Kijk op plekken waar blaadjes/takjes drijven. Nurdles ‘plakken’ vaak aan plantenresten.

- Ga met je hand door het water en kijk uit naar kleine witte/grijze bolletjes. ( Een zeefje gebruiken is ook handig )

- Maak een foto en/of geef de locatie, datum,tijd en hoeveelheid nurdles door aan info@markkantbreda.nl

Dank je wel voor je hulp!

Alle meldingen worden verzameld voor de instanties (Waterschap Brabantse Delta en Gemeente Breda) die hier mee aan de slag gaan!

Ben je benieuwd wat je nog meer kan doen? Bekijk dan Markkant Breda en nog leuker! Voor een tientje ben je al een jaar lid van dé groen beweging in Breda.

Dankjewel voor je hulp en steun!